8. Faza ocenjevanja

8.17. Primer izračuna ocene za ovrednotenje

Imamo tri osnovne kriterije v rubriki: vsebina, oblika in jezik. Za vsak kriterij lahko izdelek doseže enega izmed treh nivojev (0 točk, 5 točk in 10 točk).

Najvišje število točk, ki ga lahko prejme študent za izdelek, je 30 točk. Trije študenti so izdelku X dodelili naslednje točke:

Študent ocenjevalec

Kriterij 1: vsebina

Kriterij 2: oblika

Kriterij 3: jezik

Študent 1

10

10

0

Študent 2

10

10

0

Študent 3

0

10

10

 

Iz zgornje tabele lahko razberemo, da so vsi ocenjevalci izdelku X dodelili 66,67 % ocene (20/30 točk). Študent 1 in študent 2 sta izdelek na podlagi prvih dveh kriterijev ovrednotila z istim številom točk za razliko od študenta 3. Metoda Primerjava z najboljšo oceno poskuša pridobiti hipotetično pošteno oceno za vsak kriterij. Na podlagi zgornjega primera, bi to bilo:

Kriterij 1

Kriterij 2

Kriterij 3

66,67 % oz. 7 točk

100 % oz. 10 točk

33,33 % oz. 3 točke

 

Nato metoda poišče ovrednotenja, ki so najbližje »najboljšemu« ovrednotenju. V našem primeru je to zgornje ovrednotenje. Najbližje sta študent 1 in študent 2, zato se jima podeli 100 % ocene za ovrednotenje (Strategije ocenjevanja).

Sledi izračun oddaljenosti ovrednotenja študenta 3. Njegovo ovrednotenje je najbližje »najboljši oceni« zgolj pri enem kriteriju, zato ocena za njegovo ovrednotenje ne bo tako visoka.

V kolikor obstajata samo dve ovrednotenji na oddajo, Moodle ne more določiti t. i. »najboljše ocene«. V tem primeru Moodle smatra obe oceni kot najboljši in jima dodeli 100 % oceno. Temu se izognete na dva načina:

  1. Zagotovite dodatno ovrednotenje (npr. vaše), da je število ocenjevalcev neparno in s tem omogočite, da Moodle lahko izbere najboljšo.
  2. Se odločite, kateremu ocenjevalcu bolj zaupate (npr. sebi) in povečate utež vašega ovrednotenja. Če npr. nastavite utež na 2 (privzeto je 1), bo ovrednotenje zaznano, kot da bi to oceno podala dva študenta. Večja je verjetnost, da bo izračunana »najboljša ocena« bližje temu vrednotenju.