8. Faza ocenjevanja

8.16. Ocena za ovrednotenje

Gre za oceno ocene, pri kateri ocena za ovrednotenje odraža kakovost ocene, ki jo je študent podelil vrstniku. Ocena se izračuna na podlagi umetne inteligence v ozadju Moodla. Ocene za ovrednotenje so prikazane v oklepajih v Poročilu o ocenah delavnice. Končna ocena za ovrednotenje je izračunana kot povprečje posameznih ocen ovrednotenja. Za to ne obstaja enotna formula, ki bi pojasnila izračun. V nadaljevanju podajamo povzetek izračuna končne ocene za ovrednotenje, ki je omenjeno tudi v poglavju Metoda ocenjevanja medvrstniškega vrednotenja:

  1. Moodle izbere ovrednotenje, ki je »najboljše«, tj. tisto, ki je najbližje povprečju vseh ovrednotenj, in mu poda 100 % oceno.
  2. Izračuna se oddaljenost ocene ovrednotenja od »najboljše ocene«. Bolj kot je ocena oddaljena od najboljše, nižja je ocena za ovrednotenje. Pri tem se upošteva striktnost primerjave, ki jo določite izvajalci (glejte poglavje Metoda ocenjevanja medvrstniškega vrednotenja).

Metoda ocenjevanja Primerjava z najboljšo oceno ne primerja končnih ocen, ampak primerja vrednotenja posameznih kriterijev. Nato izračuna oddaljenost dveh ovrednotenj z uporabo statistike variance.