8. Faza ocenjevanja

8.14. Izračun ocene za izdelek pri strategiji število napak

Ocena, podana z obrazcem za vrednotenje s številom napak, je izračunana na podlagi števila napak (neizpolnjenih izjav) z utežjo. Z n utežena ocena pri posameznih izjavah pomeni, da se ocena šteje n-krat. Najvišja končna ocena, ki jo študent lahko prejme za izdelek, je npr. ocena 10.

Primer vrednotenja ocenjevalca:

Izjava

Utež

Vrednotenje

Izjava 1

1

Drži = 0

Izjava 2

5

Ne drži = 1

Izjava 3

1

Drži = 0

Izjava 4

1

Ne drži = 1

 

Na podlagi zgornjih ocen izdelek ne izpolnjuje dveh izjav (»Ne drži«), pri čemer se znotraj druge izjave šteje pet napak. Skupno število napak izdelka na podlagi zgornjega ocenjevanja je 6 od 8. Na podlagi privzete Moodlove tabele preslikav ocen predstavlja ocena za izdelek 25 % končne ocene, kar je 2,5 oz. zakroženo na 3.

Izvajalec lahko prilagodi tabelo preslikav ocen, ki pretvori število napak oz. neizpolnjenih izjav v odstotek ocene za posamezen izdelek. Poglejmo na primeru prilagojene tabele preslikav, ko študent za 1 napako še vedno prejme 100 %, pri 5 ali več napakah pa 0 %.

Primer vrednotenja ocenjevalca:

Izjava

Utež

Vrednotenje

Izjava 1

1

Brez napake = 0

Izjava 2

5

Napaka = 1

Izjava 3

1

Brez napake = 0

Izjava 4

1

Brez napake = 0

 

Na podlagi zgornjih ocen izdelek ne izpolnjuje druge izjave, kjer se zaradi uteži šteje pet napak. Skupno število napak je torej 5 in glede na prilagojeno tabelo preslikav ocen študent za svoj izdelek dobi oceno 0.