1. Uvod

Dejavnost Delavnica omogoča zbiranje, pregledovanje in medsebojno ocenjevanje izdelkov udeležencev (študentov) v Moodlu UM.

Udeleženci lahko oddajo svoje izdelke v kateremkoli digitalnem formatu (urejeno besedilo, preglednica, film ipd.), lahko pa besedilo vnesejo neposredno v polje z urejevalnikom besedila.

Oddani izdelki se ocenjujejo na podlagi strategije ocenjevanja, ki jo izbere izvajalec. Na voljo so štiri strategije:

  • zbirno ocenjevanje, pri katerem se poda številčna ocena ali ocena na podlagi lestvice ter opisni komentar (neobvezno) za posamezen vidik,
  • komentarji, pri katerih je možnost podajanja opisnega komentarja za posamezen vidik,
  • število napak, pri katerih gre za binarno vrednotenje (npr. da/ne) in podajanje opisnih komentarjev (neobvezno) za izpolnjevanje zastavljenih trditev,
  • rubrika, s katero se vrednoti doseganje posameznih nivojev znotraj kriterija in možnost podajanja opisnega komentarja na celoten izdelek.

Proces navzkrižnega medsebojnega ocenjevanja in razumevanja kriterijev, vidikov in trditev lahko s študenti predhodno vadite s pomočjo pripravljenega primera izdelka in njegovega referenčnega ovrednotenja, kar zagotovi izvajalec. Udeleženci imajo priložnost pregledati in oceniti več izdelkov soudeležencev.

Udeleženci s sodelovanjem v dejavnosti Delavnica prejmejo dve oceni – oceno izdelka in oceno ovrednotenja. Obe sta zabeleženi v redovalnici.

Pomembna usmeritev za visokošolske učitelje v zvezi z varovanjem osebnih podatkov pri uporabi modula Delavnica v učnem e-okolju Moodle UM:

Pri aktivnostih medvrstniškega ocenjevanja dejavnost Delavnica omogoča, da so avtorji izdelkov in pregledovalci anonimni (razen za vlogo izvajalca v Moodlu). V ta namen je treba dodatno urediti dovoljenja za vlogo udeleženec. Priporočena praksa z vidika varstva osebnih podatkov je uporaba anonimnega načina medvrstniškega ocenjevanja v Moodlu. Izvajalci pred izvedbo dejavnosti študente predhodno pisno (tudi npr. v sklopu navodil) seznanite in opozorite, da modul omogoča anonimnost, v kolikor je udeleženci sami ne razkrijejo na drug način (tj. da v okviru svojih izdelkov ne razkrivajo osebnih podatkov). Udeleženci lahko na primer pomotoma razkrijejo svojo identiteto v samem izdelku, v podatku avtorja datoteke, ki jo naložijo, ali v deljenem URL naslovu.  V kolikor ne uporabite anonimnega načina, je za izvedbo aktivnosti treba podati vsa pojasnila v zvezi z obdelavo osebnih podatkov (npr. kateri podatki bodo deljeni) in pridobiti potrebna dovoljenja študentov.

V skladu s Pravilnikom o preverjanju in ocenjevanju znanja na Univerzi v Mariboru je treba uporabo medvrstniškega ocenjevanja znanja kot metodo preverjanja in ocenjevanja znanja opredeliti že v sklopu učnega načrta. Študentom je treba pred izvedbo učne enote ponuditi pojasnilo, na kakšen način bo potekalo ocenjevanje.