3. Tipi aktivnosti

3.7. Branching Scenario (slov. Scenarij poteka)

S scenariji poteka se udeležencem na podlagi odgovorov na vprašanja ali odločitev ob danih okoliščinah prikazuje izbrana vsebina (npr. interaktivne prosojnice, besedilo, slike, interaktivni ali statični videoposnetki). Izvajalec torej pripravi scenarij poteka aktivnosti oz. odločitveno drevo (npr. primer resničnih okoliščin, potek namišljene zgodbe) in na posamezne veje vplete vsebino.

Pregled osnovnega zaslona:

Možnosti nastavitev v aktivnosti Branching Scenario (slov. Scenarij poteka)

  1. Naslov: naslov aktivnosti.
  2. Predogled: gumb za predogled scenarija.
  3. Vklopi celozaslonski način: gumb za celozaslonski ogled scenarija.
  4. Hitri napotki: prikaz vodnika/navodila za izvajalce s pojasnilom elementov odločitvenega drevesa.
  5. Informativne vsebine: razdelek za dodajanje vsebin/gradnikov in urejanje odločitvenega drevesa.
  6. Orodna vrstica: bližnjice za dodajanje interaktivnih gradnikov (npr. interaktivna predstavitev, besedilo, slika, interaktivne točke, interaktivni video). Novo vsebino se umesti na spustna polja v odločitvenem drevesu (simbol +).
  7. Razvejitev scenarija: gumb za dodajanje odločitvenih vprašanj, ki udeležence vodijo v različne smeri drevesa (A1, A2, A3 itd.).
  8. Ponovna uporaba: bližnjica za kopiranje obstoječe (zgoraj podprte) vsebine.
  9. Odločitveno drevo: vizualizirano drevo scenarija poteka.
  10. Pomanjšaj/Povečaj: gumbi za prilagoditev ogleda drevesa (npr. povečava).
  11. Povečaj do prileganja: gumb za samodejno nastavitev prileganja drevesa oknu.
  12. Števec zaključkov s privzetim končnim zaslonom: števec izpostavi scenarije, ki se zaključijo brez lastnega zaslona/končnega zaslona po meri.
  13. Nastavitev: razdelek za dodatne nastavitve prikaza in delovanja aktivnosti (npr. vklop začetnega/končnega zaslona, dovoljena smer navigacije).
  14. Preglasitve besedil in prevodov: razdelek za spremembo jezika uporabniškega vmesnika in možnost ročnih prilagoditev v dotični datoteki/nalogi.
  15. Vodič: razdelek za predstavitev uporabe urejevalnika scenarijev poteka.
  16. Metapodatki: razdelek s polji za priznavanje avtorskih pravic za vsebino v aktivnosti.

Dodatne nastavitve:

Razdelek Nastavitve (angl. Settings) je namenjen pripravi začetnega in zaključnega zaslona aktivnosti, omogoča pa tudi vklop točkovanja udeležencev.

  • Nastavitev začetnega zaslona (angl. Configure starting screen)
    Namen zaslona je kratek nagovor udeležencev (npr. zastavitev vprašanja, navodilo v enem stavku).
    Nastavitev privzetega končnega zaslona (angl. Configure the default "End scenario" screen)
  • Splošni zaključni zaslon se udeležencem pokaže pri poteh, ki se ne končajo z zaključnim zaslonom po meri. Dodatno se v primeru omogočenega točkovanja na tem mestu prikaže polje za vpis dodeljenih točk. 
    Nastavitev točkovanja poti v odločitvenem drevesu (angl. Scoring options)
  • V aktivnosti je možno vključiti dva načina točkovanja, in sicer statično ali dinamično. Dosežene točke se udeležencu pokažejo na zaključnem zaslonu (splošnem ali po meri), in sicer kot dodatna vrstica. Točkovanje aktivnosti je privzeto izključeno. Logika točkovanja se v obeh primerih nekoliko razlikuje, zato se tudi vpis točk nahaja na različnih mestih:
    • Statična nastavitev točk za vsak zaključek scenarija: točkujejo se zgolj zaključki scenarijev, zato se točke vpiše bodisi v nastavitvah skupnega zaključnega zaslona, ali pri posameznih odgovorih/vsebinah, ki jim je izvajalec določil status zaključka po meri (Custom End Scenario). Udeleženec dobi toliko točk, kot jih je predvidel zaključek scenarija, po katerem je zaključil aktivnost.
    • Dinamična določitev točk na podlagi odgovorov udeležencev: nastavitev omogoča več fleksibilnosti, vendar je zahtevnejša. Udeleženec točke zbira sproti, in sicer tako za izbiro določenih odgovorov v odločitvenih vprašanjih, kot tudi za ogled vsebin (npr. bolj in manj pravilen odgovor/pot). Izvajalec točke poljubno vpisuje pri odgovorih odločitvenih vprašanj ali vsebinah, in sicer pod Povratno informacijo v razdelku nastavitev poti odločitvenega vprašanja (angl. Branching Option).
  • Preglasi navigacijo nazaj [Da/Ne]
    Študentom je onemogočena vrnitev na prejšnje vprašanje (razen v primeru določene poti scenarija), četudi je na na drugih mestih vrnitev dovoljena.
  • Zahtevaj zaključek vsebine [Da/Ne]
    Nastavitev zahteva zaključek scenarija.
  • Naključna razporeditev odločitvenih vprašanj [Da/Ne]
    Nastavitev prikaže vprašanja v naključnem vrstnem redu.