4. Urejanje bloka Level Up XP

4.4. Podrobnosti o tvorjenju pravil in pojasnilo pogojev

Vsako pravilo je ovrednoteno s številom točk in predstavlja skupek enega ali več pogojev

Urejanje pravila

Pogoji so različnih tipov. Po kliku na Dodaj pogoj se odpre pojavno okno, v katerem izberemo tip pogoja (slika spodaj). V tabeli pod sliko so pojasnjeni tipi pogojev

Tipi pogojev

Tip pogoja:
Pojasnilo:

Izbran dogodek

Pogoj zahteva, da se zgodi izbran dogodek, ki je lahko dejanje v povezavi z osnovnim sistemom ali učno dejavnostjo/virom v učni enoti. Npr. "Naloga: Prispevek je oddan". Pri tem ne gre za specifično Nalogo, ampak bo pogoj veljal za katerokoli Nalogo v učni enoti. Točkovalo pa se bo dejanje oddaje naloge. Primer na sliki spodaj je vezan na učno dejavnost Forum. Udeleženec, udeleženka prejme 10 točk, ko v poljubnem forumu ustvari objavo. 

 

Možnosti so urejene v spustni seznam. Za lažje iskanje so strukturirane v sklope glede na učno dejavnost/vir oz. osnovni sistem.

Dejavnost ali vir

S pogojem Dejavnost ali vir za razliko od pogoja Izbran dogodek natančno določimo, za katero aktivnost (npr. »1. domača naloga«) se bodo v primeru poljubnega opravljenega dejanja podelile točke (npr. 10 točk za "Zaključevanje aktivnosti je bilo posodobljeno" ali tudi 10 točk za "Modul je bil ogledan"). Pri dodajanju pogoja v spustnem seznamu izberemo želeno učno dejavnost ali vir. 

Namig: Ta tip pogoja velja uporabiti v kombinaciji z zgornjim. Več o tem pri zadnji možnosti Nabor pogojev.

Tip pogoja Dejavnost ali vir

Lastnost dogodka

Lastnost dogodka je zahtevnejši pogoj za napredne uporabnike Moodla. Točke se podelijo glede na lastnost dogodka. Lastnosti dogodka, med katerimi lahko izbiramo in oblikujemo pogoje, so:

  1. Ime dogodka (event name)
  2. Komponenta dogodka (component)
  3. Dejanje dogodka (action)
  4. Cilj dogodka (target)

Udeležencu bodo podeljene točke, ko se bo v dnevniku pojavil dnevniški zapis, ki bo vseboval lastnost, kot smo jo opredelili v pogoju. Na sliki spodaj je prikazan primer za Ime dogodka.

Lastnost dogodka kot pogoj

Primer: Na sliki zgoraj je nastavljen pogoj: Lastnost dogodka > Ime dogodka vključuje: »submission_created«. Udeleženec, udeleženka prejme točke vedno, ko se bo v dnevniškem zapisu pojavil dogodek z imenom, ki bo vključeval »submission_created«.

5. CRUD dogodka (kratica izhaja iz dejanj: Create, Read, Update, Delete). Ponovno gre za lastnost dogodka poljubnega modula oz. osnovnega sistema.

Pogoj ima štiri možne vrednosti = {c, r, u, d}, ki pomenijo:

  • c: udeleženec, udeleženka nekaj ustvari (create ‒ npr. objava v Forumu).
  • r: udeleženec, udeleženka si nekaj ogleda/prebere (read ‒ npr. ogled učnega vira Datoteka).
  • u: udeleženec, udeleženka nekaj znova naloži, spremeni (update), kar šteje kot posodobitev (npr. znova odda Nalogo).
  • d: udeleženec, udeleženka nekaj izbriše (delete ‒ npr. že oddano Nalogo).

Pri nastavljanju pogoja si je smiselno pomagati z Dnevnikom, ki je na voljo pod zavihkom Poročilo > Dnevnik.

Nabor pogojev

Pomeni dodatno gnezdenje pogojev znotraj istega pravila. Koristi nam, kadar želimo natančneje opredeliti situacijo, ki udeležencu, udeleženki prinese točke. 

Na sliki spodaj je primer pripravljenega pravila z naborom, ki na najvišjem nivoju zahteva izpolnjevanje KATEREGAKOLI od treh pogojev. Zadnjemu sestavljenemu pogoju bo zadoščeno, ko bosta izpolnjena oba pogoja, ki ju vključuje: Dogodek je: »Naloga: Prispevek je oddan.« IN Dejavnost ali vir je: 1. domača naloga. To pomeni, da bodo točke opredeljene, ko bo oddan prispevek pri 1. domači nalogi. Točk bo prav toliko tudi vsakič, ko bo oddan poskus poljubnega Kviza v učni enoti in za vsako ustvarjeno objavo v poljubnem Forumu. 

Nabor pogojev

Dodatno nam nabor pogojev koristi, kadar želimo za različne pogoje podeliti isto število točk, pri čemer samo zahtevamo izpolnjevanje "kateregakoli" nastavljenega pogoja v naboru. 


Pomembno: Isti tip pogoja lahko znotraj enega pravila uporabimo večkrat. Znotraj istega pravila lahko dodamo različne tipe pogojev.