1. Uvod

Level Up XP je vtičnik v učnem e-okolju Moodle UM, ki omogoča dodajanje nove vrste bloka. Izvajalec, izvajalka ga lahko doda v svojo učno enoto in z njegovo pomočjo uspešno vpelje elemente igrifikacije na nivoju učne enote. Osnovna ideja vtičnika je, da izvajalec, izvajalka vnaprej pripravi pravila s pogoji za pridobivanje točk in opredeli stopnje z vrednostmi za napredovanje na višjo stopnjo. Osnova za to je dejstvo, da Moodle beleži zgodovino dogajanja v učni enoti. Udeleženec, udeleženka zato s sodelovanjem v učni enoti napreduje po vnaprej zastavljenih stopnjah. 

Logotip vtičnika Level up

Z blokom Level Up XP je omogočena sprotna povratna informacija v obliki izpisa trenutnega stanja točk in stopnje. Izpis manjkajočih točk za prehod na višjo stopnjo dodatno spodbuja, da udeleženci, udeleženke nadaljujejo z aktivnostmi, s katerimi pridobivajo točke. V bloku se prikazuje trenutno stanje in vrstica napredovanja, iz katere udeleženec, udeleženka razbere, koliko točk še manjka do naslednje stopnje. Ko udeleženec, udeleženka napreduje na višjo stopnjo, se mu izpiše obvestilo s čestitkami.

Level Up XP videz bloka

Blok vtičnika

  Blok ob napredovanju na stopnjah

Pop-up okno s čestitkami

 

Izbrane možnosti vtičnika Level Up XP so:

  • Ustvarijo se pravila za pridobivanje točk, ki temeljijo na različnih tipih pogojev.
  • Posamezne stopnje so vizualno opremljene z značkami, ki so ločene od standardnih značk v Moodlu. Izvajalec, izvajalka lahko prilagodi slike značk (naloži svoje).
  • Za vsako stopnjo je mogoče pripraviti opis stopnje in prilagoditi število potrebnih točk za dosego posamezne stopnje. Posamezne stopnje lahko izvajalec, izvajalka tudi poljubno poimenuje.
  • Izvajalec, izvajalka lahko s spreminjanjem točk vpliva na razvrstitev na lestvici (dodeli dodatne točke ali točke odvzame).
  • Blok ponuja lestvico z naprednimi možnostmi razvrščanja (npr. relativni rang).
Imate vprašanja v zvezi z uporabo bloka Level Up XP?
Kontakt podpore na UM: 
Služba za razvoj in podporo izobraževanju in študiju
📧 edustudy@um.si